Nie nabijajcie się, ale chyba jestem zamroczony... chciałem sobie policzyć realne spalanie w skodzinie, znam pojemność baku i ilośc przekechanych kilometrów, ale nie wiem jak to liczyć. Zatankowałem do pełna gdy zapaliła się rezerwa, zapamiętałem też stan licznika gdy rezerwa zapaliła się podobnie, jak to prawidłowo policzyć ?
dzielisz ilosć litrów przez liczbę przejechanych kilometrów i wynik mnożysz przez 100
ale jestem ciemny...
OK, czyli, żeby to policzyć musiałbym znać przejechaną "ilości litrów", znam już całą pojemność baku, niestety nie znam ile litrów jest w "rezerwie"...
to co znam to: bak=55l ostatnia jazda u mnie od rezerwy do rezerwy = 790 km
co dalej ? ops:
[ Dodano: Sob 05 Sie, 06 16:21 ]
spoko, poradziłem sobie, znalazłem paragon z litrami ze stacji benzynowej :-)
Troszku doktoryzujesz temat...
Tankujesz do pełna, zerujesz licznik i przy nastepnym tankowaniu znow lejesz do pelna i sprawdzasz licznik. Jesli do baku wejdzie 40 litrów, i przejechaleś na tym 800 km to masz proste równanie
(40/800)*100 = 5L/100km :wink:
Jedziesz na stacje wlewasz do pelna do pierwszego wybicia pistoletu. Przejezdzasz np 500km lub tam do zapalenia rezerwy i tankujesz znow tak samo, bez zadnego dolewania po 5 razy bo to mozna sobie i 10l dolac i dupa z takiego pomiaru :twisted:
Reszte juz koledzy powiedzieli.
BTW. Takie rzeczy to chyba na matematyce lub fizyce w podstawowce uczyli liczyc :diabelski_usmiech
Komentarz